Araştırma ve Yayınlar Detay

Anasayfa

Faaliyetler

Araştırma ve Yayınlar Detay
icon
Ziraat Katılım Bankası
https://www.ziraatkatilim.com.tr/

Ziraat Katılım Bankası 2024 Sürdürülebilirlik Çalışmaları Özeti


Sürdürülebilirlik Yapılanması ve Yönetişimi

Sürdürülebilir bankacılık hedefleri doğrultusunda çevresel, sosyal ve yönetsel riskleri ön planda tutan bir sürdürülebilirlik yönetişim yapısına sahip olan Ziraat Katılım’da sürdürülebilirlik uygulamaları, Yönetim Kurulu’nun denetimi altında ve Genel Müdür’ün liderliğinde oluşturulan Kurumsal Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi çerçevesinde; Sürdürülebilirlik Komitesi, Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grupları tarafından yürütülmektedir. Sürdürülebilirlik Komitesi’nin sorumlulukları Banka iç prosedürleri ile belirlenmekte ve güncellenmektedir.

Sürdürülebilirlik Politikaları ve Tamamlayıcı Politikalar

Sürdürülebilirlik Yönetim Sisteminin kurulmasıyla oluşturulan “Sürdürülebilirlik Politikası”, “Çevre ve İklim Değişikliği Politikası” ve “Finansman Faaliyetlerinde Çevresel ve Sosyal Etkilerin Yönetimi Politikası” politikalarına ek olarak İnsan “İnsan Kaynakları ve İnsan Hakları Politikası” çalışılmış ve Kurumsal web sitesinde yayımlanmıştır. Bununla birlikte tedarikçi ilişkilerinde ve değer zinciri bütününde sürdürülebilirlik faktörlerini yaygınlaştırmak amacıyla “Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası” hazırlanmıştır.

Sürdürülebilirlik Raporlaması Çalışmaları

Banka 2023 faaliyetlerine ilişkin yayımladığı 1. Sürdürülebilirlik Raporu akabinde 2024 yılına ilişkin faaliyetlerine yönelik olarak ilk Entegre Faaliyet Raporunu yayımlamıştır. Rapor, Banka’nın paydaşları için uzun vadeli değer üretme yetkinliğini özetleyen yaklaşımını, iklimle ilgili risk ve fırsat yönetimini, önceliklerini, gelecek stratejilerini, paydaş iletişimini ve finansal, çevresel, sosyal ve yönetsel alanlardaki performans göstergelerini içermektedir. Ziraat Katılım’ın 2024 Entegre Faaliyet Raporu Integrated Reporting (IR) Framewowk, Global Reporting Initiative (GRI) Standards, Sustainability Accounting Standards Board (SASB), Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) ve United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG’s) standart ve çerçeveleri gözetilerek hazırlanmıştır. Ayrıca Banka Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’na uyumlanma kapsamındaki çalışmalarına devam etmektedir.

Sürdürülebilir Finansman Çalışmaları

Finansman işlemlerinde uygulanmaya başlanan çevresel ve sosyal risk yönetimi 20 milyon USD ve üzerinde yatırım tutarına sahip proje ve yatırım kredilerinde uygulanmaktadır. Geliştirilen çevresel ve sosyal risk değerlendirme sistemi (ÇSRD) IFC performans standartlarını baz alan kriterler irdelenerek müşteri ve projelere ait çevresel sosyal skorlar üretilmektedir. Bu bağlamda 2024 yılında ÇSRD sistemi kapsamında 8 adet finansman işlemi değerlendirilmiştir. Ayrıca yüksek riskli değerlendirilen işlemler kapsamında aksiyon ve izleme planları oluşturulmasına yönelik iç prosedürlerin geliştirilmesine devam edilmiştir.

Hazine işlemlerine yönelik, sürdürülebilir borçlanma araçlarına kılavuz olması amacıyla Sürdürülebilir Sukuk Çerçeve metni çalışması tamamlanarak ikinci taraf görüşü alınmıştır. Banka gerçekleştireceği sürdürülebilir sukuk ihraçlarından sağlayacağı kaynakların tamamını yayınladığı sukuk çerçevesinde öngördüğü kriterlere uyum sağlayan yeşil ve sosyal projelerin finansmanında ve refinansmanında kullanmayı öngörmektedir. Çerçeve metninde yer bulan hedef projeler ise ICMA tarafından yayımlanan GBP, SBP, SBG ve LMA tarafından yayımlanan GLP, SLP standartları ve ilgili SPK rehberleri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.

2024 yılında Banka, Katılım Bankacılığına uygun ve müşteri ihtiyaçları odaklı yeşil finansman ürünlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmalarına hız kazandırmıştır. Bireysel müşteriler için; “Yeşil Ev Konut Finansmanı”, “Yeşil Taşıt Finansmanı”, “Bireysel Enerji Verimliliği Finansmanı”, “Enerji Verimliliği Yönetim Finansmanı” ürünleri kullanıma sunulmuştur. Ticari müşteriler için; “GES Yatırım ve İşletme Finansmanı”, “Yenilenebilir Enerji Yatırım ve İşletme Finansmanları”, “Enerji Verimliliği Yatırım ve İşletme Finansmanları” ve “Atıksu Arıtma ve Geri Kazanımı Yatırım ve İşletme Finansmanı” ürünlerini müşterilerine sunmaya başlamıştır.

İklim Değişikliği Stratejisi ve Risk Ölçümü Çalışmaları

Ziraat Katılım 2024 yılında, iklim stratejisi ve risk ölçümleme projesinin ilk aşamasını tamamlamıştır. Ziraat Katılım, iklim değişikliği ile mücadeleyi kurumsal stratejisinin merkezine alarak hem finansal hem de operasyonel düzeyde kapsamlı bir yaklaşım benimsemiştir. Banka, düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi temel sorumluluklarından biri olarak görmektedir. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında; iklim stratejisinin oluşturulması, müşterilerin iklim verilerinin toplanması ve değerlendirilmesi, iklim değişikliğini önlemeye yönelik ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, iklim riski faktörlerinin Banka’nın risk sistemine entegre edilmesi, operasyonel süreçlerden kaynaklanan emisyonların ölçümleme kapsamının genişletilmesi ve azaltım hedeflerinin planlanması vb. çalışmalar yürütülmektedir. Sürdürülebilirlik stratejisinin temel bileşenlerinden biri olacak şekilde iklim stratejisi geliştirilmiş, iklimle ilgili risk faktörlerinin risk sistemine entegre edilmesi ve sayısallaştırılması için analiz ve değerlendirmeler yapılmıştır. Proje çıktıları arasında; Banka portföyünün iklim ısı haritası, senaryo analizi ve stres testi çalışmalarına başlanmıştır.

Emisyon ve Enerji Yönetimi

Ziraat Katılım 2024 yılında faaliyetlerinin iklim ve çevre üzerindeki etkilerini ve anahtar performans göstergelerini belirlemiştir. Banka, sera gazı emisyonlarını ölçmek için yaptığı hesaplamalarda uluslararası kabul gören GHG Protokolü’nü baz almaktadır. Ziraat Katılım’ın operasyonel faaliyetlerinden kaynaklı karbon ayak izi ve su ayak izi çalışmalarına etkinlik kazandırmak amacıyla 2023 yılında doğal kaynak ve atıklara ait tüketim verilerinin yönetimi için Banka ERP sistemine entegrasyonu yapılan sistemin geliştirilmesi çalışmaları yürütülmüştür. 2024 yılında ölçümü yapılan sera gazı emisyonlarına ilişkin bağımsız bir firma tarafından doğrulama hizmeti alınmış olup sera gazı envanteri genişletilmiştir. Banka ayrıca 2024 yılında yenilenebilir enerji üreticilerini desteklemek ve temiz enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla 14.350 MWh’lik I-REC sertifikası almıştır. Alınan I-REC sertifikası ile elektrik tüketimi kaynaklı emisyonlar piyasa bazlı sıfırlanmıştır.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları

Ziraat Katılım, sponsorluk ve bağışlarla desteklediği projelerle toplum refahını artırmayı amaçlamaktadır. Ziraat Katılım 2024 yılında kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında 10 adet bağış ve 25 adet sponsorluk desteği vermiş, 10 adet etkinlik gerçekleştirmiştir. Ziraat Katılım çalışanları ve ailelerinin katılımıyla oluşturulan “Ziraat Katılım Hatıra Ormanı” ile alanda 2 bin adet fidan dikimi etkinliği gerçekleştirilmiştir.