Duyurular > BASIN AÇIKLAMASI : TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özdemir Güncel Ekonomik Gelişmelere İlişkin Açıklamalarda Bulundu. > BASIN AÇIKLAMASI : TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özdemir Güncel Ekonomik Gelişmelere İlişkin Açıklamalarda Bulundu.

> >

Arkadaşıma gönder

Beğen / Favorilere Ekle

Basın Bülteni

15.08.2018

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özdemir  Güncel Ekonomik Gelişmelere İlişkin
 Açıklamalarda Bulundu

Türkiye’nin son dönemde yaşadığı ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Metin Özdemir “Türkiye, son dönemde gezi parkı olayları ile başlayan, 17-25 Aralık kumpası ile devam eden ve son olarak 15 Temmuz’da hain işgal girişimiyle bir takım saldırılara maruz kaldı. Bu saldırıların hepsinin ortak özelliği Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni hukuki, siyasi, askeri ve ekonomik açıdan yıpratmak olduğunu görüyoruz. Biz bunları hep birlikte yaşadık ve şahit olduk.

Son birkaç aydır da kur ve faiz üzerinden ülkemizin baskılandığını görüyoruz. Özellikle son günlerde ekonomimize yönelik spekülatif saldırılarla karşı karşıyayız.

1994 krizi, 1996 Asya’da yaşanan kriz, 2001 yılında yaşadığımız finansal krizleri inceliyoruz ve 2008 yılındaki Amerika’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan global krize bakıyoruz. Hepsinin sayısal bir veriye dayandığını ve rasyonel olduğunu görüyoruz. Bugün karşılaştığımız durumun ise ekonomik bir temelinin olmadığı nettir. İktisadi olarak izah edilemez olduğunu görüyoruz. Apaçık siyasal güdümlü bir ekonomik saldırıdır ve piyasalarımız manipüle edilmektedir.” dedi.

Türkiye’nin mali disiplinini sağlamış ve ekonomik temellerinin sağlam bir ülke olduğunu belirten Özdemir “Bankacılık sektörünün bilançoları oldukça sağlam aktif yapısına sahip olup, dış şoklara karşı da dayanıklıdır. Kamu borç stoğuna baktığımızda aynı sepetteki gelişmekte olan ülkelere göre daha yönetilebilir bir pozisyondayız. Ancak ülke olarak hak etmediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Biz rakamlara itibar edeceğiz, gücümüzün farkında olacağız ve rasyonel olmayan bu spekülatif hareketler karşısında dimdik duracağız.” dedi.

TKBB Başkanı Metin Özdemir “Türkiye Ekonomisi son 17 senedir, siyasi istikrar ve güçlü ekonomi yönetimi ile çok iyi noktalara geldi. Bankacılık sektörümüz de Türkiye’nin gelişimi ile doğru orantılı olarak büyümüş ve 2018 2. Çeyreği itibarıyla bilanço büyüklüğünü 3.7 Trilyon TL seviyesinin üzerine taşımıştır.

Türkiye’de bankaların sermaye yapıları güçlü ve aktif kalitesi oldukça iyi düzeydedir. Toplam aktif içerisinde sorunlu kredilerin payı % 3 civarında olup bu da yönetilebilir düzeydedir. Aslında bu iki oran bile Türkiye’de bankacılık sektörünün ne derece sağlam bir yapıda olduğunu göstermektedir. Bankalarımız ulusal ve uluslararası rating kuruluşlarının da denetimine tabi olup bu anlamda da gerekli testlerden başarı ile geçmektedir.” dedi.

Türk Bankacılık sektörünün sürdürülebilir bir büyümeyi şiar edindiğini belirten Özdemir, ” Kaynak tarafında büyümemize devam ediyor, sendikasyon ve sukuk ihraçlarımızı başarılı bir şekilde yapıyoruz. Kredi tarafında risk iştahımız açık ve bu anlamda reel sektöre kaynak sağlamaya devam ediyoruz.

Son günlerde bir takım sosyal medya hesapları üzerinden gerçekle bağdaşmayan paylaşımlar olduğunu gözlemliyoruz.  Bunlar tamamen algıyı bozmak için yapılan planlı bir operasyonun parçalarıdır. Açıkça ifade ediyorum, bankalarda son günlerde olağanın dışında bir mevduat çıkışı söz konusu değildir. Kur işlemlerinde hacimsel artış olsa da alış ve satış arasında oransal olarak yakınlık var. Zaten bankalar açık pozisyon işlemi yapmadığından bizim tarafı olumsuz etkileyecek bir durum da söz konusu değildir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bundan daha büyük ekonomik sıkıntılarda dahi, vatandaşlarımızın banka hesaplarına el konulmamıştır. Türkiye serbest piyasa ekonomisi kurallarına bağlı, demokratik bir hukuk devletidir. Halkımız tasarruflarını değerlendirebileceği mekanlar bankalardır. Faiz hassasiyeti olan vatandaşlarımız için de “ Katılım Bankaları” güvenli limandır. Tasarruflarımızı Katılım Bankalarında değerlendirerek bir yandan getiri elde etmiş, diğer bir yandan da gerçek ekonomik faaliyetlere katkı sağlamış olacağız.

Ekonomi yönetimimiz gerekli önlemleri aldı ve gerektiğinde farklı araçlarla almaya da devam edecektir. Merkez Bankası, BDDK ve Bankalarımız da sorumluluğunun bilincinde olup gerekli hassasiyeti göstermektedir. Tüm vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun. “ dedi.

TKBB Başkanı Metin Özdemir, “Merkez Bankası temel olarak bankacılık sistemimizin pürüzsüz çalışmaya devam etmesini destekleyecek adımlar atmıştır. Spekülasyonlara meydan vermemek için bankaların gerek döviz, gerek TL likiditesine ulaşmasını kolaylaştırmıştır. Zorunlu karşılık oranlarını değiştirerek döviz ve TL'de bankacılık sistemine ek likidite sağlamıştır. Ayrıca hem haftalık repo ihalelerine getirdiği teknik kolaylıklarla, hem döviz piyasasında aracı olma kararı ile ihtiyaç olması halinde sistemi destekleyeceğini göstermiştir.” dedi.

Türkiye’nin maruz kaldığı bu spekülatif saldırıların etkisinin de geçici olacağını belirten Özdemir “Devletimizin tüm kurumları görevinin başında, kararlı bir şekilde bu ekonomik saldırıyı bertaraf etmek için çalışmaktadır. TCMB, BDDK, SPK, ilgili bakanlıklar ve tüm otoriteler hayata geçirdikleri ve geçirecekleri önlemler ve uygulamalar ile piyasaları her geçen saat rahatlatmaktalar. Kurumlarımızın elinde yeterli araçlar bulunmakta olup, ihtiyaç nispetinde bu araçlar kullanılmaktadır.

Ülkemiz ve kurumlarımız sapasağlam vaziyettedir. Ekonomimi yönetimiz Orta vadeli plan kapsamında 100 günlük eylem planını açıkladı. Biz bankacılık sektörü olarak sorumluluğumuz gereği üzerimize düşeni yapacak, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Ülke olarak bundan önce başardığımız gibi, bundan sonra da daha iyisini yapacağımıza inanıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Metin ÖZDEMİR
TKBB Yönetim Kurulu Başkanı